Dark Light

Hvordan er hunderasen Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog (OES) er en mellomstor hund som opprinnelig ble brukt som gjeter- og vakthund. Den drev buskapen til markedene. Nå er den en snill, glad og god familiehund som liker seg best sammen med familien sin, gjerne som midtpunkt. I mangel av buskap vil den gjete sin familie og varsle når det kommer fremmede. Har du først kjent én Old English Sheepdog blir det gjerne rasen i ditt liv.

Høyden er minimum 56 cm for tisper og minimum 61 cm for hannhunder. De veier mellom 25 og 50 kg. Levealderen er vanligvis 9 -12 år.

Old English Sheepdog har mye herlig pels. Pelsen krever mye stell og ukentlig børsting, som gjerne tar 3 – 4 timer. Det er forskjell på pelskvalitet og mengde, så noen trenger mere stell enn andre. En Old English Sheepdog røyter ikke i perioder slik som andre hunderaser. Likevel blir det endel hår i huset etter slike hunder. Pelsen skal holdes velstelt og flokefri for at hunden skal ha det bra. Noen velger å holde hunden sin i kort pels. Da må den som regel klippes helt kort 2 ganger i året, men pelsen trenger likevel ukentlig børsting.

Man må lære valpen å bli børstet helt fra starten. Et børstebord kan være en god investering, det sparer ryggen og så må man lære seg riktig børsteteknikk. Slike langhårede hunder drar også med mye sand inn og når det blir veldig sølete ute er det kjekt å vaske beina i en bøtte før de slipper inn. Et bad kan bli nødvendig, men ikke for ofte. Til daglig setter man håret opp slik at det ikke henger ned foran øynene, da ser hunden.

Daglig mosjon er vikitg. Vi går 1 times tur hver dag og en kveldstur med våre hunder.

Det er viktig å gå valpekurs hvor valpene blir sosialiert med andre hunder og forskjellige situasjoner. “Kom” og å gå avslappet i bånd er også kjekt å lære valpen. Ellers elsker disse hundene utfordringer og de elsker å lære nye ting, men all innlæring må gjøres med kjærlighet og tålmodighet.

I Norge blir Old English Sheepdogen fortsatt kalt “Labbetuss” etter en barne-TV serien med en person utkledd som en “naturtro” OES som gikk på NRK på 1980-tallet. I England kalles de “Bobtail”, fordi  de tidligere ble halekupert. Eller de går under navnet “Dulux Dog” fordi rasen brukes i verdensomspennende reklame for malingmerket “Dulux”.

Dulux Dog